Jongeren en wijn

Uit ervaring kan ik zeggen dat bovenstaande titel geen gouden combinatie is. De jeugd weet vrijwel niets over wijn. Enkele quotes: “Spätlese, dat is toch dat merk van de Aldi?”, “Rosé? witte en rode wijn mengen toch?” en “Deze wijn smaakt naar Taxi”. Toegegeven, de laatste wijn was een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland en met een beetje inlevingsvermogen kon ik de betreffende student toch gelijk geven.

Zelf geef ik wijnproeverijen op instapniveau, voornamelijk aan studenten. Ik vind het jammer om te horen dat deze jongeren wijn veelal niet lekker vinden, simpelweg omdat ze nooit de juiste wijn hebben gedronken. Ik begrijp dat niet iedereen vanaf zijn tiende is opgevoed met Moscato d’Asti, een mierzoete mousserende wijn, maar om met een referentiekader puur gebaseerd op Liebfraumilch (liefst uit pak) tot de conclusie te komen dat je wijn niet lekker vindt, dat vind ik jammer.

Tijdens mijn proeverijen vertel ik de belangrijkste zaken in de wijnwereld. Van zuren tot afdronk en van tannine tot het ouderen van de wijn. Ik ben erachter gekomen dat er veel misverstanden over wijn bestaan. Zo kun je niet iedere rode wijn bewaren, sterker nog, slechts zo’n tien procent leent zich hiervoor. Daarbij verbaasd zeker de helft van de deelnemers zich keer op keer weer wanneer ik vertel dat er géén smaken aan de wijn worden toegevoegd. Een hele geruststelling voor de meesten. Meestal vertel ik ze dit immers pas na het proeven van een klassieke Malborough sauvignon blanc, waarvan de geur door kenners vaak omschreven wordt met kattenpis.

Dus, neem uw zoon of dochter bij de hand als u de volgende keer weer een flesje opentrekt. Proef de wijn samen en onthoud het druivenras als de betreffende wijn u goed bevalt. Hopelijk vind ik dan een aantal mede-liefhebbers met wie ik mijn, tot nu toe onbereikbare, droom kan verwezenlijken: een proefclubje voor jongeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *