Schroefdop of toch maar kurk?

Het is een vraag die de gemoederen in de wijnwereld al erg lang bezig houdt. Recentelijk steekt de schroefdop steeds meer de kop op, voornamelijk bij wijnen uit ‘de Nieuwe Wereld’, landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Chili. Steeds meer en steeds duurdere wijnen worden afgesloten met hét alternatief voor de aloude natuurkurk. De zin en onzin over kurk.

Al sinds de zeventiende eeuw sluit men wijn af met een natuurkurk. Niets mis mee toch? Geen betere manier om je avond te beginnen dan met de karakteristieke PLOP! Niets is minder waar. De natuurkurk heeft namelijk een groot nadeel, namelijk een verhoogde kans op kurk. Ja, wijnen afgesloten met kurk lopen meer risico op kurk. Huh? Let’s take a step back.

Als men zegt dat wijn ‘kurk’ heeft, bedoelt men niet de kurk zelf of fysieke stukjes kurk in de wijn. Kurk is een bacteriële infectie die ontstaat door slecht gereinigde kurken of houten vaten. De wijn wordt vervolgens aangetast door een schimmel, welke de wijn ontdoet van iedere fruitigheid. Een wijn met kurk ruikt sterk naar een vochtige kelder of nat karton. Niet erg prettig dus. Kurk komt naar schatting voor bij één op de 50 flessen. Zuur geld, want een wijn met kurk kan rechtstreeks de gootsteen in!

Hoe zit het dan met de schroefdop? Wijnen afgesloten met een schroefdop lopen aanzienlijk minder kans om kurk op te lopen. Aanzienlijk minder, maar de kans is nog steeds aanwezig. Kurk komt namelijk ook voor in slecht gereinigde rijpingsvaten of in het bottelproces, maar de kans dat dit gebeurt is zéér klein. Daarnaast is een schroefdop over het algemeen goedkoper en kan de wijnmaker er zelfs voor kiezen hoeveel zuurstof hij door wil laten om zijn wijn te laten rijpen.

Enfin, is de schroefdop nu de winnaar van dit eeuwig durende gevecht? Het antwoord is nee, nog niet?. Veel prestigieuze, dure wijnen als een goede Bordeaux of Barolo worden nog altijd afgesloten met een kurk. Deze gepassioneerde wijnmakers willen hun levenswerk niet afsluiten met een schroefdop, welke nog steeds wordt gezien als een kenmerk van een inferieure wijn. Daarbij zijn ze hiertoe vaak verplicht.

Desalniettemin is de schroefdop ‘on the rise’. Ik verwacht dat deze opkomst gezien de vele voordelen van de schroefdop nog lang niet ten einde is. Zoals de Engelsen zouden zeggen: ‘It’s on there, and it’s on there to stay!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *