Wijn voor dummies les 1: temperatuur

Ooit een veelbelovende wijn gedronken, maar bleek deze achteraf niet veel beter dan de sloeberwijn van de Lidl? De kans bestaat dat dit aan slechts één factor te wijten is: de temperatuur. Rood op kamertemperatuur, wit uit de koelkast, right? Zo simpel is het helaas niet. Maar na het lezen van deze column is het koelen van wijn een koud kunstje.

Wat gebeurt er precies als een wijn niet op de juiste temperatuur wordt geserveerd?
Als de wijn te warm is, smaakt de wijn slap en zal de alcohol overheersen. Is de wijn te koud, dan komt deze niet tot zijn recht. Witte wijnen komen extra ingetogen over en de tannines van rode wijnen worden extra benadrukt.

Rood op kamertemperatuur, wit uit de koelkast?
Het principe kamertemperatuur is een redelijke uitgangspunt voor veel rode wijnen. Helaas is ‘kamertemperatuur’ erg breed gedefinieerd en is 18°, een acceptabele temperatuur voor rode wijn, de ondergrens van deze definitie. Rode wijn wordt vaak gedronken tijdens het diner, maar juist tijdens een diner kan de temperatuur in de kamer wel eens oplopen tot 24 à 25 graden. Deze ‘kamertemperatuur’ is veel te hoog voor een wijn en het is dan ook verstandig in een dergelijk geval te wijn kort te koelen alvorens deze te serveren. Daarbovenop bestaan er grote verschillen tussen rode wijnen. Een lichte Beaujolais Nouveau moet veel kouder (12°) geserveerd worden dan een stevige Bordeaux (18°). Weet je niet wat voor wijn je in huis hebt gehaald? Vraag mij gerust!

Hetzelfde geldt voor witte wijn. Een simpele, op het fruit gemaakt riesling moet aanzienlijk kouder worden geserveerd dan, let’s say, een complexe, houtgerijpte chardonnay, respectievelijk 7° en 12°. Ook hier zien we dus dat een algemene vuistregel de zaak nogal generaliseert. Probeer ook hier dus weer de smaak van je wijn te achterhalen. Simpele wijnen serveer je kouder, complexe wijnen ietsjes warmer.

Wijn koel houden
Goed, de wijn staat op tafel. Precies de juiste temperatuur, maar de fles is pas half leeg. Hoe houd je de wijn op de perfecte temperatuur? Een klassieke oplossing is de ijsbeker. Deze oplossing heeft echter weer zijn eigen problemen. De fles wordt nat, de tafel wordt nat, het label laat los. Kortom, een hoop gedoe. De oplossing: de Corkcicle. De Corkcicle is een handig hulpmiddel die je kunt bevriezen in de diepvries. Steek de Corkcicle in de fles en de Corkcicle houdt je wijn een uur lang op de perfecte temperatuur. De Corkcicle is ook een handig hulpmiddel om die net te warme rode wijn een aantal graden af te koelen, zodat deze volledig tot zijn recht komt. Bestel de Corkcicle nu via www.winesolutions.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *