De oogst bij Moulin Haut Laroque

Het is nog vroeg en Bordeaux ontwaakt. De eerste mensen lopen door de monumentale straten als de zon zich nog niet heeft laten zien. Het is 7 uur ’s ochtends als Thomas Hervé, wijnmaker van Chateau Moulin Haut Laroque, me op komt halen om te helpen bij de oogst.

De roots van Chateau Moulin Haut Laroque gaan terug tot 1607, toen een van de voorvaderen van Thomas besloot om zijn carrière als matroos te beëindigen en wijn te gaan maken. Thomas is de zoon van Jean-Noël Hervé, een gevierd wijnmaker. Hij is verantwoordelijk voor de steeds groter wordende bekendheid van Fronsac als wijnregio en van het chateau, met name in Japan. Thomas heeft eerst een tijdje niet onverdienstelijk in de finance gewerkt. Zijn vader wilde niet dat hij wijnmaker zou worden, omdat hij Thomas een ‘simpeler’ leven gunde, zoals Thomas het probeerde te omschrijven. Toch bleek de roep van de wijngaarden te sterk en werkt Thomas sinds 2012 op het chateau, samen met zijn vader en moeder, met de intentie het familiebedrijf over te nemen.

De oogst van de druiven.

De druiven worden geoogst.

Onderweg naar zijn chateau stoppen we eerst bij zijn nieuwe huis. Thomas woont nu nog in Bordeaux, maar is van plan om begin novembersamen met zijn vrouw en zoontje August (2) te verhuizen naar een riant landhuis, gebouwd in de tijd van Napoleon. Het huis heeft een lange oprijlaan, een symmetrische gevel met twee ramen aan weerszijde van de deuren. Het is een  double’, zo noemt Thomas het, met een gang waar je gemakkelijk twee bowlingbanen in kunt aanleggen. Er moet nog veel gebeuren, maar Thomas is optimistisch. En terecht, want het huis is prachtig en beschikt over veel oude elementen. Achter het huis ligt een groot stuk wijngaard, wat hij op termijn van plan is te kopen.

Rond 8 uur arriveren we op Chateau Moulin Haute Laroque in Fronsac. Een bescheiden chateau, maar met fantastische wijngaarden. Na een snelle ‘chocolatine’ (in Bordeaux mag je zoiets blijkbaar echt geen ‘pain au chocolat’ noemen) beginnen we in de wijngaard. Hier oogst een horde plukkers onder toeziend oog van Thomas’ moeder Dominique de merlot. De druiven gaan eerst in een emmer, daarna in een grote bak op de rug van een van de loopjongens en vervolgens in kratjes op de aanhanger. De werkploeg is gevarieerd en bestaat vooral uit ‘gypsys’. De wijngaard ligt er goed bij. Opvallend is de hoge bladlijn. Thomas vertelt me dat ze tijdens de ‘feuillage’ in juli veel bladeren hebben verwijderd om te zorgen voor een goede luchtcirculatie rondom de druiven om rot te voorkomen. Daarnaast vangen de druiven hierdoor extra zon, waardoor ze beter ruipen.

De sorteertafel

De geoogste druiven worden gesorteerd.

Al snel vertrekken we naar de kelder, Thomas zijn domein. De druiven komen binnen in bakken van zo’n 15 kilo. Via een lopende band belanden ze op de eerste sorteertafel. Hier worden blaadjes, insecten en slechte trossen eruit gehaald. Vervolgens belanden de druiven in een hypermoderne ontsteler. Slechts vier chateaus in Bordeaux, waaronder Chateau Margaux, beschikken over deze ontsteler, een feit waar Thomas maar al te trots op is. Als de druifjes uit de ontsteler komen zijn ze al licht gekneusd. Vier dames aan de selectietafel pikken vervolgens razendsnel de overgebleven slechte druiven, blaadjes en steeltjes eruit. Ook Thomas’ oma van 93 (!) kan het niet laten en meldt zich rond de middag ook bij de selectietafel. De druiven zijn inmiddels aanbeland in de laatste bak, klaar om te worden overgegoten in een van de grote ‘cuves’ (tanks). Hier start het proces van druif naar wijn.

Het is een goed jaar volgens Thomas. Hij bekijkt zijn druiven met trots en laat me regelmatig perfecte trossen zien. Het blijkt dat de druiven die we op dat moment verwerken van het ‘slechtste’ stuk land afkomen, maar dat is er zeker niet aan af te zien. Het is mooi om te zien hoe Thomas op en neer rent en steeds bezig is met zijn druiven. Overal waar hij is analyseert en proeft hij ze. Hij haast zich van de selectietafel, naar de heftruck, naar de tanks en terug. Hier zie je de passie van een echte wijnmaker. Het tempo van de machines ligt hoog, hoger dan andere jaren. De druiven zijn zo goed gerijpt dat er weinig gesorteerd hoeft te worden. Ook waren er dit jaar weinig problemen met rot, omdat het heel weinig heeft geregend.

Later spreek ik Thomas’ vader Jean-Noël. Hij komt net terug van het laboratorium, waar de most (onvergist druivensap) is geanalyseerd. Het sap is rijk en het potentiële alcoholgehalte is hoog, bijna tegen de 15% aan. Ik herinner me een discussie met een aantal wijnboeren tijdens het diner na de Open Huis dagen van Colaris. Een aantal producenten van over de hele wereld hadden het over de steeds hoger wordende alcoholpercentages in wijn. Velen van hen waren het erover eens dat Nederlanders zich wat dat betreft een beetje aanstellen. Het was Dominique Meneret van Chateau Courteillac die opmerkte dat zolang een wijn genoeg extractie, zuren en tannine heeft, iets meer alcohol geen probleem is. Het gaat om de juiste balans en in dat opzicht heeft 2016 veel potentie.

De lunch op het chateau.

Ik spreek met Jean-Noël over zijn relatie met Colaris. Al eerder hoorde ik van Thomas dat Colaris de enige importeur is die de wijnen rechtsstreeks bij Moulin Haut Laroque koopt, in plaats van via een ‘negociant’. Vrijwel alle wijnhandel in Bordeaux vindt plaats via deze onderhandelaars. Zij kopen de wijn van de chateaus en verkopen deze vervolgens door aan importeurs in de verschillende landen. Een handig systeem volgens Thomas, want zij kennen de markt en weten waar er vraag is voor de wijnen. Om een beeld te schetsen, Moulin Haut Laroque verkoopt zijn wijnen aan ruim 80 verschillende negociants, die deze wijnen op hun beurt doorverkopen aan nog veel meer wijnhandelaren. Colaris is dus de uitzondering op de regel. Jean-Noël en voormalig directeur van Colaris, Jacques van Pol, waren in de loop van tijd bevriend geraakt. Toen Jacques aan Jean-Noël vroeg of hij zijn wijn rechtsstreeks kon importeren, was Jacques aanvankelijk terughoudend, maar gaf hij uiteindelijk toch toe. Maar goed ook, want al bijna 30 jaar later doen beide opvolgers, Thomas en Ruud, nog altijd goede zaken!

Helaas moeten we nog een tijdje wachten tot het resultaat van deze oogst te proeven is. De jaargang van 2016 zal voor het eerst voor journalisten en kenners te proeven zijn tijdens de ‘en primeur’ proeverijen in april 2017. De wijn wordt namelijk pas omstreeks juli 2017 gebotteld. Toch valt er ook nu volop te genieten van het chateau van Thomas Hervé. Zo heb ik tijdens de lunch (ja, er wordt wijn genuttigd tijdens de lunch) Chateau Moulin Haut Laroque 2012 mogen proeven. Eerlijk is eerlijk; de passie die ik bij Thomas en zijn (groot)ouders deze dagen heb gezien, komt hier absoluut in terug. Thomas geeft me te kennen dat hij dit een geweldige jaargang vindt en voegt daar meteen aan toe dat hij de potentie van 2016 graag wil benutten om een misschien wel betere wijn te maken. Daar zal mijn hulp dan natuurlijk ook aan hebben bijgedragen.

Voor nu kunt ook u genieten van Chateau Moulin Haut Laroque 2012, speciaal aangeraden door Thomas. Robert Parker over de 2012: “This is a blend of 65% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon and 5% Malbec from one of the leading estates of Fronsac. The property has long been run with meticulous and passionate attention by proprietor Jean-Noël Hervé. An exceptional effort in 2012, Hervé has hit the high notes in this vintage with an inky ruby/purple wine that is fresh and pure, offering black raspberry and black currant fruit, hints of crushed rock, minerality, and a floral note in the background. It is medium to full-bodied, superbly concentrated, and very impressive. The wine is still young, but will evolve beautifully for 10-15 more years, possibly longer.” (91 punten)

img_20161006_082950_hdr

Jop oogst een tros perfect rijpe merlot druiven.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *